כיצד להתכונן לראיון עבור משרת מהנדס?

לפני הראיון: אין לשלוח קורות חיים ולא להגיע לראיון לתפקיד שאתם לא יודעים פרטים מינימליים לגביו. ככלל, אופטימום אינה שולחת קורות חיים למשרה מבלי שתדעו עליה את מירב הפרטים. אל תישלחו את קורות החיים שלכם לחברה מבלי שתדעו פרטים על המשרה המוצעת בחברה ותשקלו האם המשרה מתאימה לכם. מרבית חברות ההשמה ינסו לעשות לכם booking כמועמדים מטעמם במספר מקסימלי של חברות (בדרך-כלל למשך 6 חודשים). הדבר פועל לרעת המועמד ולטובת חברת ההשמה.

ביום הראיון: לפני הראיון, קראו באינטרנט על החברה. אין להגיע באיחור לראיון. יש להשאיר זמן עודף להגעה לראיון, למצוא חניה, למצוא את הבניין ולזכור לכבות את הטלפון הנייד. לא להגיע לראיון רעב/צמא/עייף/מיוזע, יש להתלבש יפה ולהסתפר (כן, רושם ראשוני מושפע גם מלבוש). מצד שני לא להגזים בכמויות של אפטר-שייב/בושם/איפור, חליפות או הופעה שצורמת לתרבות עולם ההייטק שבו קוד הלבוש הוא casual (אלא אם אתם מתראיינים לתפקידי מכירות). אם יש צורך, אז יש להקפיד לדחות/לבטל מראש את ראיון ולא לעשות זאת ברגע האחרון. כדאי להתכונן לראיון מבחינה מקצועית – התייעצו עם אופטימום לגבי דרכים להתכונן לשאלות שישאלו אתכם – מקצועיות ואישיותיות.

שפת-גוף: שבו/עמדו ישר, ידיים לצד הגוף, שמרו על קשר עין בזמן השיחה, השאירו מרווח פיסי ביניכם למראיין (אם הוא נשען על קיר/שולחן – זה סימן שהוא זקוק לעוד מרווח), לא להניח ידיים על השולחן של המראיין (זו הטריטוריה שלו – אין לפלוש אליה), הפגינו דינמיות, חיוניות ונינוחות. חייכו – בסופו של דבר, המראיין שלכם אמור לעבוד איתכם והוא רוצה להרגיש איתכם בנוח.

היו נחמדים בזמן הראיון ואל תיכנסו ללחץ. ישנן טכניקות בסיסיות שמלמדים מראיינים כיצד לשאול שאלות שיוציאו מועמד משלוותו או יתקילו אותו בבעיה שאותה הוא לא ידע/יוכל לפתור. ככלל, היו נחמדים לכל מי שאתם פוגשים בחברה בעת הראיון. פעמים רבות, אנשי הקבלה או משאבי האנוש יכולים לקדם אתכם, בדרך בה הם מטפלים במועמדות שלך.

אתם אמורים להצטייר כאנשים היודעים לעבוד בצוות. לא מפחדים לחלוק מידע ויודעים מתי לבקש עזרה מקצועית כאשר אתם נתקלים בבעיות (זכרו – אתם לא יודעים הכל בעצמכם). שלושת התכונות השליליות שלכם, הן אלה שיכולות להצטייר כמעלות חיוביות ובכל מקרה אתם מודעים להן ופועלים לשיפורן. לתפקידי ניהול יצפו מכם להפגין צדדים ניהוליים ואישיותיים. בנוסף לידע מקצועי, לרוב מחפשים אנשים יוזמים, בעלי יכולת לקדם נושאים, לעמוד ביעדים מוגדרים ולוחות זמנים וכן לעבוד לפי תהליכים מסודרים. בנוסף מצפים שכמנהלים טובים, תדעו להאציל סמכויות, לקדם את העובדים איתכם ושתקיימו קשרים טובים עם מקבילים בארגון וכמובן עם המנהלים שלכם.

אין להשמיץ חברות בהן עבדתם, או מנהלים קודמים שלכם (חברות מחפשות נאמנות לארגון ולמנהלים). במהלך הראיון, היו ענייניים ותנו למראיין לעשות את מירב הדיבורים. בראיון טוב, כל צד מנסה לתת לצד השני לדבר כמה שיותר.

שמרו על אמינות: מראיינים מצפים שתציגו את עצמכם באור חיובי. אבל, הכלל הוא שאסור לשקר. אנו נתקלים בהרבה מאד מועמדים הטוענים שהיו לוחמי שייטת, סיימו לימודים ופסיכומטרי בהצטיינות, בעלי פרטים מוזרים בהשכלתם האקדמאית ואשר מילאו תפקידי מפתח בחברות. ככלל, אם עבדת בחברה המונה שלושה עובדים, עדיף לא להציג את עצמך כ- CEO או סמנכ"ל. פעמים רבות אנו נתקלים במועמדים שנפסלים, בגלל שבחיפוש העבודה הקודם (לפני מספר שנים) התגלתה עם המועמד בעיית התנהגות/אמינות בשלבי הראיון או המשא ומתן לגבי הצעת השכר. שימו-לב שמערכות המידע במחשבי מחלקת משאבי-האנוש, זוכרות הכל. כאשר שוקלים מועמד למשרה, הכלל הוא שכאשר יש ספק – אז אין ספק והמועמדות שלכם נדחית. קל להישאר מתויג באופן שלילי ברשומות של החברות ומספר החברות להן הידע שלכם הוא אטרקטיבי, הוא קטן ממה שאתם חושבים.

ממליצים: לפני שמתחילים בראיונות, חשבו על אנשים שעבדתם איתם, רצוי מנהלים ישירים, אשר הינם בעלי גישה חיובית. ממליצים טובים, הם אנשים אשר בגישתם רואים את חצי הכוס המלאה.

שכר: לא לצאת מרשימת המועמדים הסופיים על-ידי שימוש בשיטת "המצליח" – זכרו שבקשת שכר החורגת ב- 3,000 ש"ח מהטווח העליון שהחברה תיקצבה לתפקיד, עלולה להוציא אתכם מהרשימה הסופית של המועמדים. כאשר מועמד מבקש יותר ממה שיכולים להציע לו, מיד מוצאים סיבות (מלבד השכר) מדוע הוא לא מתאים לעבוד בחברה. ולא, אל תבנו על טבלאות שכר המופיעות באינטרנט. שאלו את אופטימום, לגבי השכר בכל תפקיד/חברה. אנו נתקלים במועמדים רבים שנופלים על נושא ציפיות השכר הגבוהות שלהם. השכר לא נקבע רק לפי הקישורים שלכם. השכר מושפע במידה רבה מרמות השכר של החברה הספציפית בה אתם מתראיינים, התקציב שיועד לתפקיד והשכר של המנהל שלכם.

חוק מרפי: צאו מנקודת הנחה, שלרוב היא נכונה, שאתם תישכחו, הפרטים שלכם ילכו לאיבוד, יטפלו בדברים אחרים מאשר במועמדות שלכם. בכל שלב יהיה בלבול לגבי מי אמור לייצור קשר (אתם או המראיין) ועוד אלף סיבות בנאליות שבגללן המועמדות שלכן תתמסמס. השאירו את אופטימום מיודעת לגבי כל שלב בראיונות שאתם עוברים וזכרו/רשמו את שמות האנשים אצלם אתם מתראיינים. אנחנו עושים מאחורי הקלעים, הרבה מעבר למה שאתם משערים, כדי לקדם את מועמדותכם.