WFH – work from home

אנו שומעים ממנהלי משאבי אנוש ומנהלים בכירים שישנן חברות שמתחילות לדון על עבודה מהבית. הסיבה: תפוקה. מסתבר שישנן מקצועות בהן המנהלים רואים עליה בתפוקת העובדים בתקופת הקורונה. נזכור שבעבר חברות כגון יאהו ואיי.בי.אמ ניסו עבודה מהבית. איי.בי.אמ העסיקה מרחוק לפני כעשור 40% מעובדיה. אחרי תקופת מבחן ארוכה החברות האלה ביטלו או צמצמו את העבודה מהבית. זאת למרות שעבודה מהבית מורידה במעט את ההוצאות על-ידי הקטנת הצורך בשכירת משרדים נוספים. בזמנו מנכלית יאהו, הגנה על ההחלטה לבטל את האפשרות לעבודה מהבית. המנכלית מריסה מאייר טענה שאומנם העובדים נותנים יותר תפוקה כאשר הם עובדים מהבית, אבל ישנה ירידה ביכולת החדשנות שלהם ושיתוף הפעולה עם עובדים אחרים נפגע. מאייר אמרה שהרעיונות הטובים ביותר של יאהו מגיעים מסינרגיה של רעיונות שונים.

הטענה הרווחת היא שאלה העובדים מהבית, הם יותר יעילים בעבודה האישית שהם עושים. אך שיתוף פעולה טוב בין עובדים מתרחש כאשר יש קשר בין-אישי הנוצר במקום העבודה באותו מתחם פיזי. יש הטוענים שהרעיונות הטובים ביותר מגיעים משיחות מסדרון או בפינת הקפה. אחר-כך יושבים ביחד מספר שעות והנה נולד רעיון למוצר או תכונה חדשה שתספק עבודה לתקופה ארוכה או תפתור בעיה עם לקוח. מצד שני אולי השימוש באימוג'י פותר את בעיית העברת המסרים הבן-אישיים בצורה מספקת ? נזכיר שכאשר לא נפגשים פיזית, גדל האתגר בשימור אווירת צוות ושימור עובדים. גם לא הזכרנו את הפיל שבחדר: כלומר האם העובדים והמנהלים מסוגלים לנטר את שעות העבודה מרחוק ? האם לכל העובדים יש את המשמעת העצמית הנדרשת כדי לעבוד תקופה ארוכה מהבית ?  

בפועל גם המצדדים בעבודה מהמשרד או מהבית, שולפים מחקרים שתומכים בגישה שלהם. האם כאשר יחזרו הטיסות, נרצה שצוות הקוקפיט ישב ויטיס מהבית שלהם את המטוס שלנו, כמו במל"טים, או שנעדיף שהטייסים שלנו ישבו ביחד בקדמת המטוס שבו אנו נמצאים? האם עובדי מרכז השירות הטלפוני עובדים יותר ביעילות מהבית, או שנהנים משיתוף מידע וטריקים בפינת הקפה ? האם האקתון מצליח יותר בוידיאו או בישיבה בחדר משותף ? ישנם מחקרים בתחום התוכנה הטוענים לקיום של פי 5 יותר תקשורת בין מהנדסים לגבי בעיות תכנות כאשר הם יושבים ביחד במשרד מאשר תקשורת דומה בין מתכנתים העובדים מרחוק. האם פיתוח מוצר נעשה היום בסביבה כאוטית של שינויים מתמידים מלקוחות ושוק, מוצרים חצי אפויים שדורשים עדכונים דחופים. בקיצור סביבה שדורשת אינטראקציה בן אישית מהירה, אולי כדוגמת הקוקפיט במטוס. האם הבחירה בעבודה מהבית גם תושפע מהכח היחסי בין חברות לעובדים בתקופות של מיתון לעומת גאות ? בתקופה הקרובה, אחרי שהתרגלנו ולמדנו לעבוד עם זום, כנראה שנעבוד יותר מהבית בתמהיל עם עבודה מהמשרד.

פורסם ב- 2020


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *